Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Το σεντόνι του συμφέροντος έχει σκεπάσει ποίηση και σκέψη...

Η ποιήτρια Λιλή Ντίνα μιλάει στο δημοσιογράφο Γιώργο Ιγνατίου


Το τελευταίο βιβλίο που έγραψε η ποιήτρια Λιλή Ντίνα λέγεται η Γραφειοκρατία του δισταγμού, εκδ. Γαβριηλίδης. Μετά από μια επαγγελματική πορεία ως φαρμακοποιός, πλέον, έχει αφοσιωθεί στην ποίηση, κάτι που ήρθε ως αποτέλεσμα των πολλών και πολύωρων σκέψεων που έκανε, όπως η ίδια μας αναφέρει. Θεωρεί πως και σήμερα έχουμε αξιόλογους ποιητές, πως συνεχίζουν ακόμα οι άνθρωποι να ασχολούνται με την ποίηση και πως υπάρχει αξιόλογος αριθμός αναγνωστών. Σχετικά με το ωραίο αποδέχεται τη ρήση του Ζ.Ζουμπέρ, ο οποίος θεωρεί πως οι ποιητές αναζητώντας το ωραίο, συναντούν περισσότερες αλήθειες. Ας δούμε, όμως, τι απάντησε στις ερωτήσεις μας.


  • Ποιο το κίνητρό σας να γράψετε την Γραφειοκρατία του δισταγμού, καθώς και ποια ήταν η αιτία να ασχοληθείτε με την ποίηση;
«Η γραφειοκρατία του δισταγμού», είναι ο τίτλος της πρόσφατης ποιητικής συλλογής μου, θεωρώντας ότι ο δισταγμός εμπεριέχει αρνητικά τον χρόνο, αφού σε καθυστερεί ζητώντας σφραγίδες γραφειοκρατικής βεβαιότητας.

Με την ποίηση ασχολήθηκα απροσδόκητα, σαν να ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, γι' αυτό και η πρώτη μου ποιητική συλλογή φέρει τον τίτλο, όχι τυχαία, «Εκδότης χρόνος»
Βέβαια, αν με ρωτούσε κάποιος με τι άλλο ασχολήθηκα στη ζωή μου (πέρα απ' το επάγγελμά μου), θα έλεγα «σκεφτόμουνα με τις ώρες». Κι όλες αυτές οι σκέψεις κάποια στιγμή, απαίτησαν να βγουν στην επιφάνεια του χαρτιού!

  • Γιατί η ποίηση δεν κινεί το ενδιαφέρον της κοινωνίας, σε σχέση με άλλα χρόνια;
Είμαστε ένας λαός που γράφει, , μελοποιεί στίχους μεγάλων ποιητών και μετρά δύο Νόμπελ στην ποίηση. 
Εξελίσσεται, ίσως, σε πιο δύσκολη η γραφή της, καθότι πιο αφαιρετική συχνά σουρεαλιστική, έως ότι «η φόρμα είναι το περιεχόμενο», που σημαίνει ότι η ανάγνωσή της απαιτεί περισσότερο χρόνο αφοσίωσης, όμως σε γενικές γραμμές, νομίζω ότι η ποίηση έχει ικανοποιητικό αριθμό αναγνωστών . Απόδειξη οι συχνές ποιητικές βραδιές που οργανώνονται σε κατάλληλους χώρους.

  • "Βγαίνουν" αξιόλογοι ποιητές στις μέρες μας, αν όχι γιατί;
Υπάρχουν πολλοί και καλοί ποιητές κάθε ηλικίας και πάντα θα υπάρχουν, γιατί ο ποιητικός λόγος είναι απόσταγμα-κατάθεση του κόσμου μέσα κι έξω μας, με την κάθε λέξη στον στίχο, να φέρει ιδιαίτερη βαρύτητα «Από μια λέξη ευλογημένη μπορούν να χορτάσουν πεντακισχίλιοι» λέει σ'ένα ποίημά της η Κική Δημουλά
Είναι λόγος επιγραμματικός και γι' αυτό αξιοθαύμαστος στην οικονομία του, με φιλοσοφική νοηματοδότηση και συνιστά πρόκληση να υπηρετήσεις αυτό το κατά τον Αντώνη Φωστιέρη, Ρυθμικά Σκεπτόμενο Αίσθημα.
  • Γράφετε κάποια καινούρια ποιήματα;Να περιμένουμε κάποιο άλλο βιβλίο, σύντομα;

Ο Γουάιτς Ου έχει πει «Από τους καυγάδες με τους άλλους καλλιεργούμε την ρητορική, και από τους καυγάδες με τον εαυτό μας την ποίηση»
Συνεχίζω να γράφω ποιήματα, αλλά κανείς δεν ξέρει-άρα ούτε κι εγώ- τι τροφή έχει να μου δώσει ακόμη, η ίδια η ζωή, για πόσο θα καυγαδίζω μαζί της (έως τώρα απορρίπτω τον κάθε χθες εαυτό μου) κι ως πότε το ασυνείδητό μου θα προσθέτει

πρόθυμα το αποτύπωμά του στη γραφή.
  • Σε τι βοηθάει η ποίηση τους ανθρώπους στις μέρες μας;Πόσο μπορεί να δώσει διεξόδους σε όσα ταλανίζουν την κοινωνία;
Ως άνθρωποι θα έχουμε πάντα ανάγκη τον ποιητικό λόγο, γιατί είναι πολύ κοντά στην φιλοσοφική σκέψη και επίσης λόγος πρωτότυπος, φωλιασμένος στο «άγνωστο μέσα μας».
Ο Ζ. Ζουμπέρ έχει πει «Οι ποιητές αναζητώντας το ωραίο, συναντούνε περισσότερες αλήθειες, απ' όσες βρίσκουν οι φιλόσοφοι αναζητώντας την αλήθεια»

Η σπουδαία μας ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, όταν μου έκανε την τιμή να μιλήσει για το περιεχόμενο του βιβλίου μου, τόνισε, πως γι' αυτή ο ιδανικός στόχος της ποίησης είναι η αρμονική συνύπαρξη ποίησης και φιλοσοφίας-εκτιμώντας ότι αυτά τα στοιχεία υπάρχουν στο έργο μου-. Ή πιο σωστά, όπως είπε, η φιλοσόφηση των πραγμάτων. Μια τέτοια ποίηση-σκέψη, συνέχισε, είναι που χρειαζόμαστε στις μέρες μας, που επικίνδυνα τις έχει σκεπάσει και τις δύο-ποίηση και σκέψη- το μαύρο σεντόνι του συμφέροντος κι αυτό είναι κι ένα επιπλέον επιχείρημα στην ερώτησή σας για τη χρησιμότητα της ποίησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου