Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι Έλληνες επιλέγουν να σπουδάσουν στα πανεπιστήμια της Κύπρου.
Οι λόγοι είναι αρκετοί και κυρίως οικονομικοί, με δεδομένο ότι τα ΑΕΙ της Μεγάλης Βρετανίας έχουν αυξήσει πολύ τα δίδακτρα και έτσι οι Ελληνες άρχισαν να τα «αποφεύγουν» και να δείχνουν προτίμηση στην Κύπρο. Η απόσταση για τους Ελληνες δεν είναι μακρινή και η γλώσσα είναι μεγάλο «ατού», όπως επίσης και το γεγονός ότι οι τίτλοι σπουδών σε δημόσια και ιδιωτικά είναι αναγνωρισμένοι από την Κυπριακή Δημοκρατία, από όλα τα κράτη της ΕΕ και από άλλα, ενώ έχουν κριθεί από τον ΔΟΑΤΑΠ ως ομοταγή προς τα ελληνικά ΑΕΙ. Η πλειονότητα των Ελλήνων που σπουδάζει στα κυπριακά ΑΕΙ επιλέγει νομικές, παιδαγωγικές και πολυτεχνικές σχολές (αρχιτεκτονική και μηχανικών), αλλά και την κατεύθυνση της ψυχολογίας.
Στην Κύπρο λειτουργούν σήμερα τρία δημόσια πανεπιστήμια (Πανεπιστήμιο Κύπρου, Ανοικτό Πανεπιστήμιο και Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο) και τέσσερα ιδιωτικά (Frederick, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και Πανεπιστήμιο Νεάπολης), τα οποία προσφέρουν προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών και διδακτορικά (στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα). Τα κριτήρια επιλογής στα δημόσια πανεπιστήμια είναι ο γενικός βαθμός των Πανελλαδικών Εξετάσεων, που υποβάλλεται απευθείας στα πανεπιστήμια τον Ιούλιο. Δεκτοί γίνονται οι Ελληνες υποψήφιοι ως υπεράριθμοι σε ποσοστό 10% επί του συνόλου των Κυπρίων εισακτέων.
Το προφίλ των δημόσιων ιδρυμάτων
Oσον αφορά το δημόσιο πανεπιστήμιο της Κύπρου, οι ενδιαφερόμενοι να σπουδάσουν θα πρέπει να συμπληρώσουν και να αποστείλουν την αίτηση εισδοχής μαζί με τον βαθμό πρόσβασής τους με συστημένο ταχυδρομείο στη διεύθυνση: Πανεπιστήμιο Κύπρου, Υπηρεσία Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας, Λεωφόρος Πανεπιστημίου 1, Πανεπιστημιούπολη, 1678, Τ.Θ. 20537 Λευκωσία, Κύπρος, αναγράφοντας στον φάκελο την ένδειξη «Αίτηση Ελλαδιτών Υποψηφίων για εισδοχή 2013». Οι ημερομηνίες θα ανακοινωθούν σύντομα
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εξασφαλίσουν την αίτηση εισδοχής, καθώς και πληροφορίες σχετικά με τη στέγαση, τη σίτιση και τις παρεχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία υποτροφίες και επιδόματα, από την ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Κύπρου www.ucy.ac.cy/fmweb ή από την ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου www.cut.ac.cy/studies.
Μπορούν επίσης να τις εξασφαλίσουν από το Σπίτι της Κύπρου, της πρεσβείας της Κύπρου στην Αθήνα (Ξενοφώντος 2Α, ΤΚ 105 57 Σύνταγμα, τηλ. 210 373 4934/914/913) και από το Γενικό Προξενείο Κύπρου στη Θεσσαλονίκη (Λεωφ. Νίκης 37, ΤΚ 54013, τηλ. 231 026 0611/0697).
Τι ισχύει για τη Στέγαση
Το Πανεπιστήμιο Κύπρου διαθέτει Φοιτητική Εστία δυναμικότητας 208 δωματίων, στην Πανεπιστημιούπολη. Σαράντα (40) συνολικά δωμάτια κατανέμονται σε Ελλαδίτες και Ελληνες της διασποράς προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου. Είκοσι δύο (22) από αυτά κατανέμονται σε Πρωτοετείς Προπτυχιακούς Ελλαδίτες και Έλληνες της Διασποράς (20 σε Ελλαδίτες πρωτοετείς της Α' κατανομής και 2 σε Ελλαδίτες πρωτοετείς της Β' κατανομής). Η κατανομή γίνεται με βάση καθορισμένα κοινωνικο-οικονομικά κριτήρια.
Ιδιωτικά Ιδρύματα
Για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια το κριτήριο αποδοχής είναι το απολυτήριο Λυκείου με βαθμολογική προτεραιότητα, ενώ οι εγγραφές γίνονται Σεπτέμβριο και Ιανουάριο.
- Τα δίδακτρα στα προπτυχιακά κυμαίνονται περίπου στις 6.000 ευρώ ανά έτος και στις 8.000-12.000 ευρώ τα μεταπτυχιακά. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των ιδιωτικών πανεπιστημίων, για τους Ελληνες φοιτητές προσφέρονται μειωμένες τιμές (κατά 2.500 ευρώ το έτος), σε σύγκριση με τους υπόλοιπους.
Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ιδιωτικό ΑΕΙ) εξελίσσεται σε ένα διεθνές Περιφερειακό Πανεπιστήμιο υψηλών προδιαγραφών, γι' αυτό και θεωρείται ένα από τα πρώτα πανεπιστήμια με ξεχωριστές διακρίσεις. Ενώ φοιτούν χιλιάδες φοιτητές από ολόκληρο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων ένα πολύ μεγάλο ποσοστό από την Ελλάδα. Για τους Ελληνες πόλο έλξης αποτελούν οι σπουδές στη Νομική, ενώ μεγάλο «ατού» του πανεπιστημίου είναι η Ιατρική σχολή που ξεκίνησε πέρυσι να λειτουργεί. Εχει κριθεί δε ως ομοταγές και ισότιμο με τα ελληνικά πανεπιστήμια, ενώ τα προγράμματα σπουδών της Νομικής, της Ψυχολογίας και των άλλων τμημάτων έχουν κριθεί ως ισότιμα και αντίστοιχα των ελληνικών πανεπιστημιακών σχολών, διασφαλίζοντας έτσι πλήρη ακαδημαϊκά και επαγγελματικά δικαιώματα.
Τμήμα Νομικής
Το Τμήμα Νομικής έχει καταστεί από τις δημοφιλέστερες επιλογές για τους σπουδαστές από την Ελλάδα. Είναι το πρώτο πανεπιστήμιο στην Κύπρο που εισήγαγε πρόγραμμα Νομικής με κατεύθυνση Ελληνικού Δικαίου.
Ιατρική Σχολή
Η Ιατρική Σχολή είναι εξοπλισμένη με υψηλής τεχνολογίας υποδομές και σύγχρονες εγκαταστάσεις που συνάδουν πλήρως με τις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και με διεθνή πρότυπα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Σύμφωνα με τον νέο πρύτανη Κώστα Γουλιάμο, «η ίδρυση της Ιατρικής Σχολής είναι το αποτέλεσμα κορυφαίων συνεργασιών με διεθνούς κύρους καθηγητές».
Επιπλέον, ο κ. Γουλιάμος επισημαίνει ότι «το ΕΠΚ χρησιμοποιεί την τεχνογνωσία της Laureate International Universities που διαθέτει 19 κέντρα αριστείας στην Ιατρική με παγκόσμιες διακρίσεις στον εκπαιδευτικό, ερευνητικό, κλινικό και κοινωνικό τομέα».
ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ ΤΡΙΓΚΑ
Πηγή εδώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου