Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

Ιστορία Β' Γυμνασίου, Κεφάλαιο 1, Μάθημα 1

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΑΙΩΝΕΣ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ (330 – 717)

Βυζάντιο: το χριστιανικό κράτος της ελληνορωμαϊκής Ανατολής, που προήλθε από τους κόλπους της Ρώμης

I.                  Η μετεξέλιξη του Ρωμαϊκού κράτους

1.     Από τη Ρώμη στη νέα Ρώμη

Η ύπαρξη του Βυζαντίου οφείλεται στο έργο του Κων/νου Α’.
Ο Κων/νος Α’ για να προστατεύσει το κράτος πήρε κάποια μέτρα:
Α) ίδρυσε ένα κέντρο στην Ανατολή (την Κωνσταντινούπολη)

Μάθημα 2: Νεολιθική εποχή

1.     ΝΕΟΛΙΘΙΚΗ ΕΠΟΧΗ

Η ζωή του ανθρώπου κατά τη νεολιθική εποχή

Άνθρωπος: γεωργός + κτηνοτρόφος. Δεν ενδιαφέρεται πλέον για προσωρινή εγκατάσταση, αλλά για μόνιμη. Χτίζει κατοικίες + ασχολείται με την κεραμική à διάφορα σκεύη όπου έβαζαν τα φαγητά τους.

"Φωνές στη σιωπή" - Μάριος Καρακατσάνης

Όταν χάνεις συνέχεια αυτό που αγαπάς και η ψυχή σου  φωνάζει απεγνωσμένα για βοήθεια, τότε ο δρόμος της μοναξιάς είναι η μόνη επιλογή που σου φαντάζει σωστή. Γιατί όταν φωνάζεις μέσα στην σιωπή, κανείς δεν μπορεί να σε ακούσει.

Ποια είναι, τέλος πάντων, η διαφορά «γλώσσας» και «διαλέκτου»;



Ανακύπτει λοιπόν το αναπόφευκτο ερώτημα: ποια είναι, τέλος πάντων, η διαφορά «γλώσσας» και «διαλέκτου»;


Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Μεταφυσική και Επιστήμη: Μια συμβολή στη Φιλοσοφία των Ιδεών


Λέμε καμιά φορά στην καθημερινή μας ζωή τη φράση «ο Χ έχει έντονες μεταφυσικές ανησυχίες» και εννοούμε, βεβαίως, ότι ο Χ προβληματίζεται έντονα πάνω σε πράγματα που ξεπερνούν τα όρια της πραγματικότητας. Ποια είναι, όμως, η πραγματικότητα για την οποία ενδεχομένως μπορούμε να μιλήσουμε; Πώς αναφερόμαστε σ’ αυτήν; Τι υπάρχει πέρα από την πραγματικότητα; Μπορούμε να μιλήσουμε γι’ αυτήν; Και, αν ναι, τότε πώς; Αυτά είναι κάποια καίρια ερωτήματα που θα μας απασχολήσουν εδώ.

Αρχαία Ιστορία - Α' Γυμνασίου - Μάθημα 1: Παλαιολιθική και Μεσολιθική Εποχή


"Το άσυλο" - Μάριος Καρακατσάνης

 Μέσα από αυτή την ιστορία θα σας παρουσιάσω ένα διαφορετικό πρόσωπο του Θεού. Γιατί όταν οι ανθρώπινες αμαρτίες φτάνουν στο σημείο να προσβάλουν ακόμα και τον Ίδιο, τότε η αιώνια Του καλοσύνη εξαφανίζεται. Και τότε καμιά ανθρώπινη οργή δεν θα είναι αρκετά δυνατή, ώστε να μπορεί να φτάσει την δική Του. Ακόμα και όταν αγνοούμε τις λάθος επιλογές μας.

Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Τα είδη των προτάσεων

Πρόταση = το συντομότερο τμήμα του λόγου που εκφράζει μια σκέψη, μια επιθυμία ή ένα γεγονός.



1Με βάση το περιεχόμενο μια πρόταση μπορεί να είναι:

Πώς συντάσσω ένα άγνωστο κείμενο;


ΠΩΣ ΣΥΝΤΑΣΣΩ ΕΝΑ ΑΓΝΩΣΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ;

1.     Χωρίζω σε προτάσεις σε κάθε περίοδο ή ημιπερίοδο βρίσκοντας πρώτα την κύρια πρόταση ή τις κύριες και μετά τις δευτερεύουσες.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός αποτελεσματικού εκπαιδευτικού;



Ο Παντελής Λιάκας γράφει:

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ TA ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΝΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ;


Τα χαρακτηριστικά ενός ικανού εκπαιδευτικού σχετίζονται με πολλούς παράγοντες όπως οι γνώσεις, οι στάσεις, ο ζήλος, οι διδακτικές αρχές και μέθοδοι, ο τρόπος διδακτικής, η λεκτική ή μη λεκτική του συμπεριφορά, η ικανότητά του να δημιουργεί ευνοϊκό κλίμα και να προκαλεί το ενδιαφέρον των μαθητών του. Σε ένα σχολείο με δομές που προάγουν τη γνώση και εμπνέουν εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενους για την επίτευξη ενός κοινού οράματος, τότε ο εκπαιδευτικός κάνει τη διαφορά και συμβάλλει στην πρόοδο των μαθητών του.

Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Η ελληνική γλώσσα και τα βασικά της χαρακτηριστικά



Η Αγγλική γλώσσα έχει 490.000 λέξεις από τις οποίες 41.615 λέξεις. είναι από την Ελληνική γλώσσα.. (βιβλίο Γκίνες)

Η Ελληνική με την μαθηματική δομή της είναι η γλώσσα της πληροφορικής και της νέας γενιάς των εξελιγμένων υπολογιστών, διότι μόνο σ’ αυτήν δεν υπάρχουν όρια. (Μπιλ Γκέιτς, Microsoft).

Επισημάνσεις για το γραπτό λόγο των μαθητών

Δημοσιεύματα για το γραπτό λόγο των μαθητών
Καθημερινή 10 Νοεμβρίου 2007

Οι μαθητές δεν γνωρίζουν τα ελληνικά
Έρευνα καταγράφει αδυναμίες, ελλείψεις και γλωσσικά λάθη

Θεμελιώδη ερωτήματα για την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και την ευελιξία της θέτει μεγάλη έρευνα του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας, καταγράφοντας τα γλωσσικά λάθη των μαθητών της Α΄ Λυκείου, ελλείψεις και αδυναμίες, με κυρίαρχη τη διαπίστωση ότι το 73% των δεκαεξάρηδων δεν διαθέτει αλληλουχία στα γραπτά του.

Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Είναι οι λέξεις κάτι που φανερώνει ή κάτι που αποκρύπτει τα πράγματα;

 Η γλώσσα μεταβιβάζεται από τη μια γενιά στην άλλη και είναι χαρακτηριστικό στοιχείο της πνευματικής παράδοσης ενός λαού. Η γλώσσα απαρτίζεται από λέξεις που μεταξύ τους συνδυαζόμενες παράγουν ένα ολοκληρωμένο νόημα και συμβάλλουν στην επικοινωνία των χρηστών μεταξύ τους σε μια κοινότητα. Κάθε λέξη σημαίνει κάτι είτε αυτό αναφέρεται απ΄ ευθείας στα πράγματα είτε αποτελεί μια σύμβαση των ανθρώπων σε μια συγκεκριμένη εποχή. Ο συμβατικός χαρακτήρας κάθε γλώσσας έγκειται στο ότι οι λέξεις είναι επινοήσεις, στις οποίες έχουν επισυναφθεί κάποιες σημασίες.

Οι θέσεις του Γ. Μπαμπινιώτη σε ό,τι αφορά το "με λες" και το "σου λέω"!

Άρθρο του Γ. Μπαμπινιώτη στο ΒΗΜΑ






"...Το όλο θέμα ξεκινά σε παλαιότερες εποχές, με την κατάργηση της δοτικής, οπότε και γεννιέται η ανάγκη να βρεθεί νέα λύση εκεί που μέχρι πρότινος χρησιμοποιούταν η συγκεκριμένη πτώση.

Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

Η σιωπή - μια άρρητη επικοινωνιακή πράξη


Πολλές φορές στην καθημερινότητά μας συμβαίνει να σιωπούμε, άλλες φορές το καταλαβαίνουμε γιατί το κάνουμε συνειδητά, άλλες φορές δεν το καταλαβαίνουμε. Τι σημαίνει να σιωπάς και τι θέλει να μας πει, αυτές θα είναι οι ερωτήσεις που θα επιχειρήσουμε να απαντήσουμε. Κατ’ αρχήν γιατί συμβαίνει και σιωπούμε; Εκ διαφόρων λόγων προέρχεται η σιωπή. 

Οδηγίες για την Ιστορία Θεωρητικής Κατεύθυνσης

Ιστορία Θεωρητικής Κατεύθυνσης

Οδηγίες για την Ιστορία Θεωρητικής Κατεύθυνσης
Και κάπου εδώ τελειώνει ο αγώνας των υποψηφίων!

Η Ιστορία είναι άλλο ένα μάθημα για τους υποψήφιους της θεωρητικής κατεύθυνσης με αυξημένο βαθμό δυσκολίας μιας και απαιτεί από τη μια την πλήρη αποστήθιση του περιεχομένου του σχολικού εγχειριδίου και από την άλλη την κριτική αξιολόγηση ιστορικών παραθεμάτων και τη συνδυαστική σκέψη.