Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016

Οι φιλοσοφικές καταβολές της ψυχολογίας


Τη ψυχολογία μπορούμε να την ορίσουμε:
  • ως τη μελέτη του νού ή
  • ως τη μελέτη της συμπεριφοράς ή
  • ως τη μελέτη των ανθρώπων. 
Έχουν δοθεί πολλοί ορισμοί, ο καθένας από τους οποίους αντανακλά τις εκάστοτε επικρατούσες αντιλήψεις.
Οι ρίζες της ψυχολογίας μπορούν να ανιχνευθούν στη φυσιολογία και στη φιλοσοφία.

Η φυσιολογία είναι η επιστημονική μελέτη των λειτουργιών της ζώσας ύλης και γίνεται μέσω εμπειρικών μεθόδων, μεθόδων που βασίζονται στην παρατήρηση.
Η φιλοσοφία αναζητά την κατανόηση της γενικής φύσης διαφόρων φαινομένων και αυτό γίνεται μέσω της ενδοσκόπησης, δηλαδή μέσα από την εξέταση ιδεών και εμπειριών.

Ερωτήματα κοινά της φιλοσοφίας, της ψυχολογίας και της φυσιολογίας

1) Είναι τα ψυχολογικά χαρακτηριστικά και η γνώση έμφυτα ή επίκτητα;
2) Ο καλύτερος τρόπος για να κατανοήσουμε τις απαντήσεις στα διάφορα ερωτήματα είναι η παρατήρηση μέσω των αισθήσεών μας ή η χρήση της λογικής;

Οι άνθρωποι προσπάθησαν από πολύ νωρίς να δώσουν εξηγήσεις για την ανθρώπινη νόηση και συμπεριφορά, αλλά και για τα διάφορα φυσικά φαινόμενα. 
Η ψυχολογία αρχίζει να παίρνει επιστημονικό χαρακτήρα, όταν προσπαθούν να εξηγήσουν την ανθρώπινη νόηση και συμπεριφορά μέσω της παρατήρησης και της λογικής σκέψης. Αυτό γίνεται από τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους.

Προσωκρατικοί φιλόσοφοι

  • Πρωταγόρας
  • Δημόκριτος
  • Πλάτωνας
  • Αριστοτέλης
Οι προσωκρατικοί φιλόσοφοι αναμειγνύουν τη φιλοσοφία με τη ψυχολογία.
Ο όρος ψυχολογία προέρχεται από τη λέξη "ψυχή". Στόχος της ψυχολογίας ήταν από τότε η μελέτη της νόησης και των γνωστικών λειτουργιών (μνήμη, αντίληψη, κτλ).

Πλάτωνας (428 π. Χ. - 348 π. Χ.)

Διατύπωσε τη δυϊστική θεωρία των ιδεών, σύμφωνα με την οποία η πραγματικότητα δεν είναι τα διάφορα αντικείμενα, τα οποία αντιλαμβανόμαστε με τις αισθήσεις, αλλά οι αφηρημένες ιδέες. Άρα, η πραγματικότητα δεν είναι ό,τι βλέπουμε και αγγίζουμε, αλλά οι ιδέες, που υπάρχουν στο μυαλό μας. Οι ιδέες παριστάνουν την "ουσία" των πραγμάτων, το πραγματικό. Αποτελούν έναν κόσμο αμετάβλητο και όχι φθαρτό. Η ψυχή είναι αιώνια, άφθαρτη, σε αντίθεση με το σώμα που είναι φθαρτό και απλώς οδηγεί τη ψυχή. Με το σώμα κατανοούμε μόνο τον ορατό κόσμο.

Διαιρεί τη ψυχή σε τρία μέρη:
- στο λογικό (γνώση), το οποίο το τοποθετεί στο κεφάλι,
- στο συναισθηματικό (βούληση - το θυμοειδές), το οποίο βρίσκεται στο στήθος και 
- στο αισθησιακά επιθυμητικό (επιθυμητικό), το οποίο το τοποθετεί στην κοιλιά. 

Αριστοτέλης (384 π. Χ. - 322 π. Χ.) 

Ο Αριστοτέλης υπήρξε μαθητής του Πλάτωνα και θεωρείται από πολλούς ιστορικούς της ψυχολογίας ως ο πρώτος ψυχολόγος.
Πίστευε ότι η πραγματικότητα υπάρχει στον κόσμο των αντικειμένων, που αισθανόμαστε με το σώμα μας. 
Προσπάθησε να γεφυρώσει το χάσμα σώματος - ψυχής που δημιούργησε ο Πλάτωνας. Θεωρεί το σώμα ως μία ύλη, η οποία έχει την ικανότητα να κινείται από μόνη της. Την ικανότητα τη δίνει η ψυχή. Η ψυχή δε μπορεί να υπάρχει χωρίς το σώμα.

Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη υπάρχουν τρία προοδευτικά είδη ψυχής:
  • θρεπτική ή φυτική: χαρακτηρίζει τα φυτά, τα οποία περιορίζονται στη λειτουργία της θρέψης και της αναπαραγωγής,
  • αισθητική ή ζωική: χαρακτηρίζει τα ζώα, τα οποία έχουν αντιλήψεις,
  • λογική ή ανθρώπινη: χαρακτηρίζει τους ανθρώπους, η ικανότητα της αντίληψης ενώνεται με τη νόηση. Τα αισθητήρια όργανα μάς δίνουν αντιλήψεις και την ικανότητα να συγκρίνουμε μάς τη δίνει η νόηση.
Η προσέγγιση του Πλάτωνα ήταν ορθολογιστική, διότι οδηγούμαστε στη γνώση μέσω της ανάλυσης. Ο Αριστοτέλης ήταν εμπειριστής, διότι πίστευε ότι οδηγούμαστε στη γνώση μέσω της εμπειρίας. 

Ο Descartes συμφωνούσε με την άποψη του Πλάτωνα. Είναι γνωστή η θεωρία του ως καρτεσιανός δυϊσμός, ότι δηλαδή ο νους (σκέψη, ψυχή) και το σώμα είναι ανεξάρτητα. Το σώμα είναι σαν ένα άγαλμα με αισθητηριακούς μηχανισμούς, οι οποίοι μεταφέρουν ερεθίσματα στον εγκέφαλο. Ο νους είναι η έδρα της ψυχής. Αλληλεπιδρά με το σώμα μέσω του εγκεφάλου. 

Ο Locke υποστήριζε την άποψη του Αριστοτέλη, δηλαδή την εμπειρική παρατήρηση και πρέσβευε ότι η γνώση προσλαμβάνεται μέσω των αισθήσεων.



3 σχόλια:

  1. Γεια σου
    Χρειάζεστε ένα δάνειο, αλλά που απορρίπτονται από την Τράπεζα ή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ότι έχετε συμβατό συνθήκες να σας μηνιαία έσοδα, υπέρογκα επιτόκια. Χρειάζεστε ένα δάνειο για να καλύψει τις ανάγκες σας. Χωρίς πρόβλημα. Ό, τι την οικονομική σας κατάσταση, θα προσφέρουν ενυπόθηκα δάνεια, διεθνή δάνεια, εμπορικά δάνεια, δάνεια προσωπικά, αποκλειστική και εκπαιδευτικά δάνεια. Προσφέρω δάνεια διαθέσιμα σε ανθρώπους, και πολλές εταιρείες. σας είναι πραγματικά ανάγκη τόσο επικοινωνήστε μαζί μου: leferfrancisjean@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια σας, κυρίες και κύριοι,
    Επιτρέψτε μου να σας παρουσιάσουμε μια ευκαιρία στο τέλος του το έτος στην ομορφιά και τη χαρά. Μήπως ανησυχείτε για τις διακοπές στο τέλος του έτους, θέλετε να περάσετε μια αξέχαστη και αξέχαστα Χριστούγεννα. Σας δίνω την ευκαιρία για γρήγορη και αξιόπιστη δανείου σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μην διστάσετε, μια ενιαία διεύθυνση να επικοινωνήσετε για περαιτέρω πληροφορίες.
    E-mail: wilson.josue1947@gmail.com
    Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γεια σας κυρίες και κύριοι,
    Επιτρέψτε μου να σας παρουσιάσω μια ευκαιρία στο τέλος του έτους σε ομορφιά και χαρά. Ανησυχείς για το τέλος του έτους, διακοπές, θέλετε να περάσετε μια αξέχαστη χριστούγεννα και αξέχαστη. Θα σου δώσω μια ευκαιρία να δάνειο, γρήγορα και αξιόπιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μην διστάσετε, να έχουν μία διεύθυνση για να επικοινωνήσετε για περισσότερες πληροφορίες.
    E-mail: wilson.josue1947@gmail.com
    Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή