Μεγάλη ζήτηση στην αγορά εργασίας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, έχουν οι απόφοιτοι των τμημάτων Λογοθεραπείας.
Μάλιστα η ζήτηση για τους συγκεκριμένους επαγγελματίες είναι πολύ μεγάλη και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Στη χώρα μας τμήματα Λογοθεραπείας υπάρχουν στα ΤΕΙ Πάτρας και Ηπείρου.
Υψηλές οι βάσεις
Βέβαια για να εισαχθεί ένας νέος σήμερα σε κάποιο από τα δύο τμήματα Λογοθεραπείας πρέπει να καταβάλει σοβαρή προσπάθεια καθώς οι βάσεις είναι αρκετά υψηλές. Επίσης οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι στα τμήματα αυτά δεν μπορεί να φοιτήσει όποιος παρουσιάζει κώφωση-βαρηκοΐα, δυσαρθρία, τραύλισμα, εγκεφαλοπάθεια που επηρεάζει τη λειτουργία λόγου-άρθρωσης ή παθολογική φωνή.
Οσοι εισάγονται στα τμήματα αυτά υποβάλλονται σε σχετικές εξετάσεις με ευθύνη του τμήματος και αν διαπιστωθεί ότι κάποιος παρουσιάζει μία από τις παραπάνω παθήσεις, διαγράφεται από το συγκεκριμένο τμήμα και εισάγεται στην αμέσως επόμενη επιλογή του. Οι θέσεις στα συγκεκριμένα τμήματα δεν είναι πολλές και ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος.
Το παλαιότερο τμήμα Λογοθεραπείας είναι στην Πάτρα (λειτουργεί από το 1996) και είναι ένα από τα δύο Τριτοβάθμια Εκπαιδευτικά Ιδρύματα τετραετούς φοίτησης στην Ελλάδα που παρέχουν εκπαίδευση σε θέματα παθολογίας λόγου, ομιλίας και φωνής. Κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους 2010-2011 ήταν εγγεγραμμένοι στο τμήμα 670 σπουδαστές, ενώ έως τώρα έχουν αποφοιτήσει 600.
Η πλειονότητα των εισακτέων με γενικές εξετάσεις προέρχεται από τη θετική και τη θεωρητική κατεύθυνση σπουδών. Το τμήμα λειτουργεί με ένα σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών που παρέχει μαθήματα υποδομής από τις επιστημονικές περιοχές της Γλωσσολογίας, της Ιατρικής και της Ψυχολογίας, τα απαραίτητα μαθήματα ειδικότητας στις διαταραχές λόγου, ομιλίας, φωνής και ακοής, καθώς και μαθήματα νέων τεχνολογιών.
Εκτός από το θεωρητικό μέρος, το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει υποχρεωτική κλινική πρακτική 900 ωρών, η οποία πραγματοποιείται σε νοσοκομεία, ειδικά σχολεία, ιδρύματα και στην Κλινική Λογοθεραπείας του ΤΕΙ.
Η κλινική άσκηση, η οποία έχει ως στόχο την αξιολόγηση, διάγνωση και αποκατάσταση ασθενών από τους σπουδαστές, εποπτεύεται από λογοπαθολόγους-λογοθεραπευτές, καθηγητές ή συνεργάτες του τμήματος.
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Οι πτυχιούχοι του Τμήματος Λογοθεραπείας της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (TEI) φέρουν τον επαγγελματικό τίτλο «λογοθεραπευτές ή θεραπευτές του λόγου» και απασχολούνται αυτοδύναμα ή σε συνεργασία στους τομείς του γνωστικού αντικειμένου της Λογοθεραπείας, δηλαδή της επιστήμης που έχει ως γνωστικό αντικείμενο τη μελέτη, έρευνα και εφαρμογή επιστημονικών γνώσεων γύρω από την ανθρώπινη επικοινωνία - φωνή, ομιλία, λόγο (προφορικό, γραπτό).
Οι πτυχιούχοι του Τμήματος Λογοθεραπείας παρέχουν τις εξειδικευμένες κλινικές υπηρεσίες τους σε άτομα με κάθε διαταραχή η οποία επηρεάζει την ανθρώπινη επικοινωνία - φωνή, ομιλία, λόγο (προφορικό, γραπτό), μη λεκτική επικοινωνία - και τις καταποτικές κινήσεις του στοματοφάρυγγα, και έχουν δικαίωμα απασχόλησης:
1 Στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (οργανισμοί, σχολεία, νοσοκομεία, ιδρύματα, κέντρα ψυχικής υγείας κ.ά.) και εξελίσσονται στη διοικητική ιεραρχία σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις. Επίσης μπορούν να απασχολούνται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
2 Στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας ή άλλη μορφή εργασιακής σχέσης ή ως ελεύθεροι επαγγελματίες σε Κέντρα Λογοθεραπείας και σε Κέντρα Αποκατάστασης. Εχουν επίσης δικαίωμα παροχής κατ' οίκον θεραπείας σε ασθενείς.
3 Μπορούν ακόμη να ιδρύουν ιδιωτικά Κέντρα Λογοθεραπείας ή Κέντρα Αποκατάστασης που παρέχουν υπηρεσίες αποκατάστασης με υποχρεωτική απασχόληση των αρμόδιων επαγγελματιών, κατά τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας.
4 Οι πτυχιούχοι του Τμήματος Λογοθεραπείας ασκούν το επάγγελμα στο πλαίσιο των αναφερομένων επαγγελματικών δικαιωμάτων μετά την απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος που χορηγείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας.
ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ TEI HΠΕΙΡΟΥ
Το Τμήμα Λογοθεραπείας του Τ.Ε.Ι. ΗΠΕΙΡΟΥ δέχτηκε τους πρώτους φοιτητές το ακαδημαϊκό έτος 2000-2001, σύμφωνα με το σχέδιο ανάπτυξης του Ιδρύματος. Ανήκει στη Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας & Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Π.) του Τ.Ε.Ι. ΗΠΕΙΡΟΥ, που εδρεύει στα Ιωάννινα και περιλαμβάνει επίσης τα Τμήματα Νοσηλευτικής και Βρεφονηπιοκομίας.
Το Τμήμα Λογοθεραπείας είναι ένα από τα δύο ελληνικά τμήματα Ανώτατων Τριτοβάθμιων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, με τετραετή κύκλο σπουδών, που παρέχει εκπαίδευση σε θέματα παθολογίας λόγου, ομιλίας και φωνής. Σήμερα, οι φοιτητές παρακολουθούν το σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος, που περιλαμβάνει μαθήματα υποδομής από τους κλάδους της ιατρικής, γλωσσολογίας και ψυχολογίας, μαθήματα ειδικότητας στις διαταραχές λόγου, ομιλίας, φωνής και ακοής, καθώς και μαθήματα, που αφορούν τις νέες τεχνολογίες.
Παράλληλα, βάσει του προγράμματος, υλοποιείται σημαντικός αριθμός υποχρεωτικών κλινικών ωρών (900 περίπου) υπό την εποπτεία επαγγελματιών Λογοθεραπευτών / Λογοπαθολόγων σε ειδικά σχολεία, ιδρύματα, νοσοκομεία και σε κλινικές μέσα στο ΤΕΙ, που αποσκοπούν στην αξιολόγηση, διάγνωση και αποκατάσταση ασθενών από τους φοιτητές.
Το Τμήμα Λογοθεραπείας επιδιώκει την εκπαίδευση των φοιτητών επί της εφαρμογής των βιολογικών και φυσικών επιστημών για την αξιολόγηση της ανθρώπινης επικοινωνίας -φωνής, ομιλίας και λόγου- και την πρόσληψη, αξιολόγηση, διάγνωση, θεραπεία και επιστημονική έρευνα των διαταραχών, που συνδέονται με αυτή και την παροχή υπηρεσιών διάγνωσης και αντιμετώπισης τραυλισμού στο κοινό στην κλινική του Τμήματος.
Πηγή εδώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου