Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Κεφάλαιο 2, Μάθημα 6: Η Μυκηναϊκή θρησκεία και τέχνη

6. Η ΜΥΚΗΝΑΪΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ

Μπορείτε να κατεβάσετε τις σημειώσεις σε μορφή pdf από εδώ

Πριν αποκρυπτογραφηθεί η Γραμμική Β’ πολλοί υποστήριζαν ότι η μυκηναϊκή θρησκεία είχε πολλά κοινά στοιχεία με τη μινωική. Μετά την αποκρυπτογράφηση à Μυκηναϊκός κόσμος à όλοι οι θεοί της 1ης χιλιετίας εκτός του Απόλλωνα. Σημαντική θέση κατείχε: «Πότνια» = σεβάσμια. Της προσέφεραν πρόβατα, αρωματικά έλαια, μαλλί και μέλι.


Δεν έχτιζαν ναούς, λάτρευαν τους θεούς σε μικρά ιερά (όπως οι Μινωίτες). Ιερατείο (άνδρες + γυναίκες) = διαχείριση περιουσίας των ιερών

Μυκηναϊκή τέχνη

Τέχνη: αναπτύχθηκε το 1600 – 1100 π. Χ. στα κέντρα της Ηπειρωτικής Ελλάδας

Αρχιτεκτονική

Ανάκτορα χτισμένα σε υψώματα (κορυφή κάθε επικράτειας = ακροπόλεις) à οχύρωση με τείχη (γνωστά με το όνομα «κυκλώπεια» εξαιτίας των τεράστιων λίθων που χρησιμοποιούνταν για το χτίσιμό τους).

Σχέδιο απλό σε σχέση με τα μινωικά: προθάλαμος (θέα στην αυλή) + κύριο δωμάτιο, που έχει μεγάλη κυκλική εστία στο κέντρο ( + χώρος υποδοχής).

Τοποθετούνται λίθινες πλάκες πάνω στους τάφους με ανάγλυφες σπείρες ή πολεμικές σκηνές à χαρακτήρας νεκρών.

Προηγείται ένας διάδρομος χτισμένος από πέτρες + αμέσως μετά ακολουθεί ένας κυκλικός θάλαμος, όπου υπάρχει ο τάφος (θολωτός). Διάδρομος + κυκλικός θάλαμος à κάλυψη με χώμα à παρομοίωση με λόφο.

Ζωγραφική + κεραμική

Τοιχογραφίες σε ανάκτορα (επιρροή από Μινωίτες).

Επιρροή και στην κεραμική: στα αγγεία υπάρχουν σκηνές από ζώα, ανθρώπους, πουλιά, ψάρια και σκηνές με άρματα.

Μεταλλοτεχνία


Κοσμήματα από χρυσό, ασήμι και άλλα υλικά. Όλα τα έργα της μεταλλοτεχνίας αποδεικνύουν τον πλούτο + τη δύναμη των Μυκηναίων. Τα υλικά για τα έργα τέχνης προέρχονταν από Ανατολή + Αίγυπτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου