Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

O ερευνητής Χάρης Τζάλας για την Αμφίπολη και τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Ο διακεκριμένος ιστορικός-ερευνητής και πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελετών Αρχαίας και Μεσαιωνικής Αλεξάνδρειας, Χάρης Τζάλας, σε συνέντευξή του στο zougla.gr αποκάλυψε πως υπάρχει ένας τάφος στη Βουλγαρία ο οποίος εμφανίζει κάποιες ομοιότητες με το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης. 


O Χάρης Τζάλας  «Δεν υπάρχει σε όλη την Ελλάδα τάφος που να έχει Καρυάτιδες και να στερεώνουν την οροφή. Υπάρχει όμως στη Βουλγαρία ένας Θρακικός τάφος, ο οποίος δεν έχει Καρυάτιδες αλλά έχει γυναικείες μορφές στο εσωτερικό του. Μεγάλος τάφος, ο οποίος δεν αποκλείεται να είναι και μεγαλύτερος από αυτόν της Αμφίπολης. Ο τάφος αυτός ανήκει σε κάποιον ηγεμόνα, σε κάποιον ηγέτη, και η θέση που έχει βρεθεί λέγεται Sveshari» λέει ο κ. Τζάλας.

«Αυτός ο τάφος είναι κατά 50 χρόνια νεότερος από τη χρονολόγηση που δίνουν οι αρχαιολόγοι στον τάφο της Αμφίπολης. Την προσοχή για αυτόν τον τάφο μού την έφερε ο αρχαιολόγος κ. Χαράλαμπος Κριτζάς. Είναι εντυπωσιακή η ομοιότητα. Δεν είναι Καρυάτιδες, αλλά είναι γυναίκες, οι οποίες στηρίζουν με το κεφάλι αλλά και με τα χέρια την οροφή. Η ομοιότητα είναι και στον τάφο αλλά και στις μορφές. Αυτός ο ηγεμόνας από τη Θράκη όπου τάφηκε εκεί είχε παντρευτεί Μακεδόνισσα και δεν αποκλείεται εδώ να γίνεται μια αντιγραφή μακεδονικών τάφων. Αλλά είναι πολύ εντυπωσιακός, είναι πάρα πολύ μεγάλος τάφος. Η τέχνη, βέβαια, είναι πολύ κατώτερη σε σχέση με τον τάφο της Αμφίπολης. Σύμφωνα με αρχαιολόγους που συζητάμε, είναι το πιο κοντινό (σε ομοιότητα) που βρίσκουμε σε αυτό το εντυπωσιακό εύρημα» προσθέτει.

Παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη του διακεκριμένου ιστορικού-ερευνητή και προέδρου του Ινστιτούτου Μελετών Αρχαίας και Μεσαιωνικής Αλεξάνδρειας, Χάρη Τζάλα:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου