Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

Η αρχαία Αμφίπολη ξεδιπλώνεται και αποκαλύπτει το υπέρλαμπρο παρελθόν της [βίντεο]

arxaia-amfipoli-570

Την σιωπή της θέλησε να σπάσει η Κατερίνα Περιστέρη και να ανατρέψει τις εικασίες περί συλήσεως του τάφου της Αμφίπολης. Η ίδια είπε ότι αν έχουν μπει τυμβωρύχοι θα βρει μέχρι και τα κόκκαλα τους ενώ απάντησε στην αρχαιολόγο που υποστηρίζει ότι ο τάφος είναι ρωμαϊκός λέγοντας πως απλά αποζητά δημοσιότητα και δεν μπορεί να ξέρει επειδή δεν έχει δει το μνημείο από κοντά παρά μόνο από φωτογραφίες.

Από τα λόγια της Κατερίνας Περιστέρη προκύπτει ότι τα τελευταία 2.300 χρόνια κανένας δεν έχει μπει στον τάφο και κατά συνέπεια οι τυμβωρύχοι δεν έχουν φθάσει στον ταφικό θάλαμο. Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία προκύπτει ότι οι κατασκευαστές έκαναν τα αδύνατα δυνατά για να προστατέψουν τον τάφο.
Η κόντρα Περιστέρη – Παλαγγιά
Η επικεφαλής των ανασκαφών στον Τύμβο Καστά ξεκαθάρισε ότι ο τάφος δεν είναι ρωμαϊκός κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στους δημοσιογράφους. Η ίδια τόνισε ότι το μνημείο δεν είναι ρωμαϊκό αλλά μακεδονικό που τοποθετείται στο τέλος του 4ου π.Χ αιώνα. «Πιστεύω ακράδαντα ότι αυτό το μνημείο είναι του τελευταίου τετάρτου του 4ου π.Χ. αιώνα και έχουμε όλες τις αποδείξεις γι' αυτό. Είναι μάταιο να βγαίνουν συνάδελφοι και να λένε για ρωμαϊκά χρόνια ή οτιδήποτε άλλο».
Τα λόγια της Κατερίνας Περιστέρη προκάλεσαν την αντίδραση της αρχαιολόγου, Κατερίνας Παλαγγιά και μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Parapolitika Fm δήλωσε πως στεναχωρήθηκε πολύ με την προσωπική επίθεση και την αναφορά της κυρίας Περιστέρη για όσους αναζητούν πέντε λεπτά δημοσιότητας και μιλούν για την ανασκαφή χωρίς να γνωρίζουν ούτε γι' αυτήν ούτε για την Αμφίπολη.
Συμπλήρωσε όμως ότι δεν αλλάζει άποψη και συνεχίζει να πιστεύει πως ο τάφος είναι ρωμαϊκός καθώς όπως τονίζει, δεν έχει βρεθεί κάτι που να την διαψεύδει.
Η αρχαία Αμφίπολη ξεδιπλώνεται και μας αποκαλύπτει τα μυστικά της
Το μόνο σίγουρο είναι πως ο τάφος της Αμφίπολης είναι μοναδικός στο είδος του και παγκόσμιο ενδιαφέρον της παγκόσμιας αρχαιολογικής κοινότητας στρέφεται τις τελευταίες ημέρες γύρω από τις ανασκαφές στον Τύμβο Καστά. Ποιο είναι όμως το παρελθόν αυτής της σπουδαίας πόλη που κρύβει ένα μεγάλο μυστικό εδώ και χιλιάδες χρόνια;
Η Αμφίπολη είναι μία αρχαία πόλη χτισμένη στην ανατολική Μακεδονία, στις όχθες του ποταμού Στρυμόνα ενώ ανεγέρθηκε στην θέση της πόλης που παλαιότερα ονομαζόταν «Εννέα Οδοί». Μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαριστεί αν η Αμφίπολη χτίστηκε πάνω από την πόλη Εννέα Οδοί ή δίπλα από αυτήν. Η ίδρυση της έγινε το 437 π.Χ. από τους Αθηναίους που έφθασαν στο σημείο με στόχο τον έλεγχο της πλούσιας σε πρώτες ύλες περιοχής. Η πόλη εγκαταλείφθηκε οριστικά τον 8ο αιώνα μ.Χ. Σήμερα στην περιοχή είναι χτισμένος ο ομώνυμος σύγχρονος οικισμός, που βρίσκεται περίπου 60 χλμ. νοτιοανατολικά των Σερρών.
Η αρχαιολογική έρευνα έχει αποκαλύψει ερείπια ανθρώπινης εγκατάστασης που χρονολογούνται γύρω στο 3.000 π.Χ. Εξαιτίας της στρατηγικής της θέσης η περιοχή είχε οχυρωθεί από πολύ νωρίς Το 480 π.Χ. ο Ξέρξης περνώντας από την περιοχή έθαψε ζωντανούς εννέα νεαρούς άντρες και εννέα παρθένες ως θυσία σε ποτάμιο θεό. Ένα χρόνο μετά στην Αμφίπολη ο βασιλιάς της Μακεδονίας Αλέξανδρος Α΄ νίκησε τα υπολείμματα του στρατού του Ξέρξη.
Τον 5ο αιώνα π.Χ. ήταν τότε που οι Αθηναίοι προσπάθησαν να αποικίσουν για πρώτη φορά στην Αμφίπολη. Η περιοχή είχε σημαντικές πρώτες ύλες όπως ο χρυσός και ο άργυρος του Παγγαίου, όπως επίσης και πυκνά δάση ενώ ταυτόχρονα βρισκόταν δίπλα στην θάλασσα. Βλέποντας τα αυτά, οι Αθηναίοι θέλησαν να πάρουν την περιοχή με την πρώτη τους προσπάθεια να γίνεται το 465 π.Χ. και τελικά απέτυχε.
Θράκες πελταστές συνέτριψαν στον Δραβήσκο την οπλιτική φάλαγγα 2.500-3.000 Αθηναίων αποίκων της πόλης των Εννέα Οδών, οι οποίοι προχωρούσαν στη θρακική ενδοχώρα με σκοπό την κατάληψη των προσοδοφόρων χρυσωρυχείων της. Η Αθήνα επανήλθε την εποχή του Περικλή, το 437 π.Χ., ιδρύοντας την Αμφίπολη. Σύμφωνα με τον Θουκυδίδη η πόλη ονομάστηκε έτσι επειδή ο ποταμός Στρυμόνας ρέει γύρω από την πόλη περιβάλλοντάς την, αλλά για την ετυμολογία υπάρχουν και άλλες θεωρίες.
Στη συνέχεια η Αμφίπολη έγινε η κύρια βάση των Αθηναίων στην Θράκη και στόχος των Σπαρτιατών. Κατά την διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου οι Σπαρτιάτες κατέλαβαν την πόλη. Για την σωτηρία της πόλης στάλθηκε από τους Αθηναίους μία αποστολή υπό την ηγεσία του Θουκυδίδη (του μετέπειτα ιστορικού).
Η αποστολή απέτυχε, γεγονός που οδήγησε τον Θουκυδίδη στην εξορία. Στην συνέχεια στάλθηκε ο Κλέων ο οποίος σκοτώθηκε κατά τη μάχη της Αμφίπολης, μίας σφοδρής σύγκρουσης στην οποία βρήκε τον θάνατο και ο Σπαρτιάτης στρατηγός Βρασίδας. Με την Ειρήνη του Νικία ή Νικίειο, η Σπάρτη δεσμευόταν να αποδώσει την Αμφίπολη στην Αθήνα, κάτι που δεν έγινε και αποτέλεσε σημείο νέων τριβών και ένα από τα θέματα που στάθηκαν αιτία να παραβιαστεί η ειρήνη και να ξαναρχίσει ο Πελοποννησιακός Πόλεμος.
Οι Αθηναίοι δεν κατάφεραν να ανακαταλάβουν την πόλη ποτέ ξανά και η τελευταία τους προσπάθεια έγινε το 358 π.Χ. Ένα χρόνο μετά, η πόλη καταλήφθηκε από τον Φίλιππο που φρόντισε να μεταφέρει ένα μεγάλο αριθμό υπηκόων του για να αλλάξει τη σύσταση του πληθυσμού προς όφελός του.
Την περίοδο του Μεγάλου Αλεξάνδρου η Αμφίπολη και το επίνειό της στο Αιγαίο είχαν εξελιχθεί σε πολύ σημαντική ναυτική βάση των Μακεδόνων, και γενέτειρα τριών σημαντικών ναυάρχων, του Νέαρχου, του Ανδροσθένη και του Λαομέδοντα. Από εκεί ξεκίνησε και ο στόλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου για την Ασία. Στην ελληνιστική εποχή, άποικοι από την πόλη ίδρυσαν -με προτροπή του Σελεύκου- μια ομώνυμη πόλη στις όχθες του Ευφράτη, επί της παλαιοτέρας αραμαϊκής Θαψάκου.
Με την πτώση του Μακεδονικού Βασιλείου από τους Ρωμαίους η Αμφίπολη έγινε μέρος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Η πόλη ορίστηκε πρωτεύουσα μίας από τις τέσσερις διοικητικές περιφέρεις στις οποία χώρισαν οι Ρωμαίοι την Μακεδονία, τις επονομαζόμενες μερίδες. Η μερίδα της Αμφίπολης στην συνέχεια ενσωματώθηκε στην επαρχία της Θράκης. Από την πόλη διερχόταν η περίφημη Εγνατία οδός.
Τα τελευταία χρόνια της αρχαιότητας η Αμφίπολη ευνοήθηκε από την οικονομική ανάπτυξη της Μακεδονίας, κάτι που μαρτυρούν και οι πολλές εκκλησίες της πόλης. Στην Αμφίπολη ανασκάφηκαν εντυπωσιακές σε μέγεθος και διακόσμηση εκκλησίες του 5ου και 6ου αιώνα μ.Χ. Μετά τις επιδρομές των Σλάβων στα τέλη του 6ου αιώνα μ.Χ. η Αμφίπολη ερήμωσε σταδιακά για να εγκαταλειφθεί εντελώς τον 8ο αιώνα όταν οι περισσότεροι κάτοικοι κατέφυγαν στην κοντινή παραθαλάσσια πόλη Ηιώνα (Ἠϊών), που πλέον είχε μετονομαστεί από τους Βυζαντινούς σε Χρυσόπολη.
Στην περιοχή έχουν βρεθεί πολλές επιτύμβιες στήλες, αναθηματικά ανάγλυφα και αγάλματα, όπως και χρυσά κοσμήματα (στους τάφους). Επίσης βρέθηκαν πολλά αγγεία που μαρτυρούν έντονη εμπορική κίνηση. Εκτός από τα αρχαιότερα ευρήματα, τμήματα των αρχαίων τειχών και το ιερό της μούσας Κλειώς διασώζονται επίσης τμήματα σπιτιών της ελληνιστικής και ρωμαϊκής εποχής. Πολλά ευρήματα εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αμφίπολης.


Πηγή εδώ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου