Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

Κεφάλαιο 2, Μάθημα 3: Ο Μινωικός πολιτισμός

3. Ο ΜΙΝΩΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Κρήτη

Κατοικήθηκε για πρώτη φορά τη Νεολιθική εποχή. Σημαντικότερη πόλη: Κνωσός. Ο πολιτισμός της Κρήτης είναι γνωστός ως «μινωικός» (από το μυθικό βασιλιά της Κνωσού, Μίνωα). Ανακαλύφθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα με ανασκαφές του Άρθουρ Έβανς.

Ο Μινωικός πολιτισμός

Την 3η χιλιετία ο πληθυσμός αυξάνεται, ο κόσμος ασχολείται όλο και περισσότερο με τη γεωργία και την κτηνοτροφία και οι κάτοικοι σιγά-σιγά οργανώνονται σε μικρούς οικισμούς. Αναπτύσσουν επαφές με Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Εξάγουν λάδι, κρασί, ξύλα, υφάσματα και δέρματα. Εισάγουν μέταλλα και διάφορα υλικά για την κατασκευή εργαλείων (χαλκό από Κύπρο και αργυρό από Κυκλάδες).
Έτσι, κάποιοι οικισμοί χτίζονται πλέον μεγαλύτεροι και οδηγείται ο μινωικός πολιτισμός στην εμφάνιση των ανακτόρων. Γύρω από τα ανάκτορα ιδρύονται οικισμοί κι έτσι, έχουμε ένα είδος πόλεων. Τα πιο γνωστά: Κνωσός, Φαιστός, Μάλια, Ζάκρος. Καταστρέφονται από σεισμό, αλλά αργότερα χτίζονται κάποια άλλα ανάκτορα πιο εντυπωσιακά à η περίοδος αυτή αποτέλεσε τη μεγαλύτερη ακμή του μινωικού πολιτισμού. Την ίδια εποχή κατευθύνονται προς Αιγαίο και αναπτύσσουν σχέσεις με Ήπειρο.

Πολιτική και διοικητική οργάνωση


Ανάκτορα: πολλά κτίρια μαζί και αποτελούσαν τα διοικητικά, καλλιτεχνικά, θρησκευτικά και οικονομικά κέντρα της περιοχής. 

Έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:
o   Προσανατολισμός προς Βορρά – Νότο
o   Ορθογώνια κεντρική αυλή, γύρω από την οποία υπάρχουν τα δωμάτια
o   Πολυώροφα με φωταγωγούς, συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης και πολλές τοιχογραφίες.
o   Χωρίς τείχη (όχι οχυρωμένα)
o   Στα ανάκτορα έμενε ο άρχοντας της ευρύτερης περιοχής και συγκεντρώνονταν εκεί τα προϊόντα για εξαγωγές/εισαγωγές. Εκεί κατασκευάζονταν πολλά αντικείμενα, αλλά ήταν και θρησκευτικός χώρος, όπου μαζεύονταν οι πιστοί για τελετές.


Γραφή

Για να μετακινηθεί το εμπόριο, κρίθηκε απαραίτητη η επινόηση μιας γλώσσας που έμοιαζε με τα ιερογλυφικά. Λίγο αργότερα άρχισε να χρησιμοποιείται η Γραμμική Α’: συλλαβική γραφή = κάθε σημείο αντιστοιχούσε σε μια συλλαβή. Δεν έχει αποκρυπτογραφηθεί.

Οικονομία

Την περίοδο που χτίστηκαν τα νέα ανάκτορα, οι Μινωίτες κατευθύνονταν προς το Αιγαίο. Μεγάλη ζήτηση έχουν τα καλλιτεχνικά αντικείμενα. Πολλοί ναυτικοί και έμποροι απεικονίζονταν σε τάφους αιγυπτιακούς.

Οι Μυκηναίοι στην Κνωσό

Το 1450 π. Χ. καταστρέφονται κάποια ανάκτορα εκτός της Κνωσού. Έτσι, δόθηκε ευκαιρία στους Μυκηναίους να την κατακτήσουν. Κυριαρχούν σε όλη την ανατολική και κεντρική Κρήτη (1370). Μετά από λίγο καιρό καταστράφηκε και το ανάκτορο της Κνωσού. 

Μαρία Ρέκλου, Φοιτήτρια του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας Δ.Π.Θ.

Μπορείτε να κατεβάσετε τις σημειώσει σε pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου