Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Γιατί το να είσαι εκπαιδευτικός είναι λειτούργημα κι όχι επάγγελμα;

Ο Γλωσσολόγος Μένιους μάς δίνει μια μικρή απάντηση, αλλά συγχρόνως κατατοπιστική και κατανοητή στην ερώτηση "Γιατί το να είσαι εκπαιδευτικός δεν αποτελεί επάγγελμα, αλλά λειτούργημα;" 
Για να δούμε, λοιπόν!
                                 

"Για τον απλούστατον λόγον ότι δεν έχεις στην πραγματικότητα ώρες εργασίας. Συνέχεια ασχολείσαι με το αντικείμενόν σου, πέραν του σχολικού ωραρίου, και γενικώς πέραν των σχολικών σου υποχρεώσεων (κατ' οίκον διορθώσεις, μελέτη, προετοιμασία). Αλλά πιο πολύ επειδή ανά πάσαν ώραν και στιγμήν είσαι εκπαιδευτικός και ποτέ δεν απεκδύεσαι αυτήν σου την ιδιότητα. 
Ποτέ δε θα πω σε κάποιον που θα μ' ερωτήση κάτι σχετικόν με το αντικείμενόν μου ότι απάντησι θα πάρη μόνον εν ώρα εργασίας. Δεν υπάρχουν ώρες γραφείου με λίγα λόγια. 24 ώρες το 24ωρον είσαι εκπαιδευτικός, είσαι καθηγητής, είσαι φιλόλογος (όπως είμαι εγώ). Και 3 το πρωί να σε πάρη τηλέφωνον κανείς για να σε ερωτήση κάτι είσαι "υποχρεωμένος" να του απαντήσης. Ακόμα και εις το fb ή εις το twitter ή σε διάφορα μπλογκς και ιστοσελίδες οι αναρτήσεις είναι επιστημονικού αποκλειστικά ενδιαφέροντος (εν προκειμένωι δι' εμέ, φιλολογικού, ιστορικού κοκ.)."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου